کتاب «مسیر رستگاری» روایت زندگی و خاطرات دوران انقلاب و دفاع مقدس رزمنده پرستار بهزاد رستگاری است. مراسم رونمایی از این کتاب در راستای ترویج فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت و گرامیداشت شهدا و رزمندگان پزشک و پرستار هشت سال دفاع مقدس و خادمان سلامت در شهر شهیدان حججی و سردار کاظمی (نجفآباد) روز پنجشنبه هفتم مهر ماه سال ۱۴۰۱ برگزار شد. به بهانه این رونمایی با شبنم غفاریحسینی همکلام شدیم تا از چند و، چون نگارش این کتاب برایمان روایت کند.
مسیر رستگاری بهزاد
شبنم غفاریحسینی ۱۵ سالی است که دست به قلم است و ۹ کتاب منتشرشده دارد. او در مورد چگونگی نگارش کتاب «مسیر رستگاری» که به تازگی رونمایی شده است، میگوید: «این کتاب ابتدا یک سوژه پیشنهادی بود، اما بعد از آشنایی و مطالعه منابع به یک سوژه انتخابی تبدیل شد. مصاحبه و گفتگو با جناب آقای رستگاری توسط مؤسسه فرهنگی- هنری رهوا انجام شده است و این مؤسسه از زندگی ایشان فیلم مستندی تهیه کرده بود، برای همین نام کتاب نیز با هماهنگی همین مؤسسه انتخاب شد تا مستند و کتاب همنام باشند. بعد از آن گفتگوها توسط نشر شهید کاظمی در اختیار من قرار گرفت و کار بازنویسی کتاب شروع شد.»
تأسیس اولین آسایشگاه جانبازان قطع نخاع
غفاریحسینی به مدتزمان نگارش کتاب و تحقیقات ثانویه و گفتگوهای تکمیلی که حدود دو سال طول کشیده بود، اشاره میکند و میگوید: «وجه تمایز این کتاب با کتابهای مشابه خود در تنوع و گستردگی تجربه زیسته بهزاد رستگاری است. ما این تنوع را هم در مکان میبینیم، هم در زمان و هم در نوع فعالیتهای ایشان. کتاب یک سیر خطی دارد که از کودکی دکتر رستگاری یعنی از سال۱۳۳۸ شروع و تا حوالی سال۱۳۹۸ ادامه پیدا میکند. پهنه خاطرات ایشان از پزشکیاری و آموزگاری در روستاهای محروم دهههای ۳۰ و ۴۰ رادر برمیگیرد تا به اتفاقات مدرسه فیضیه، حوادث محرم ۱۳۵۷ نجفآباد، دوران دفاع مقدس، زندانهای عربستان، تحصیل در دانشگاه استنفورد، تأسیس اولین آسایشگاه جانبازان قطع نخاع و UCF اصفهان میرسد.»
مخاطبان علاقهمند به تاریخ شفاهی
خالق اثر مسیر رستگاری، کتاب را به صورت مستند و بدون هیچ دخل و تصرفی به نگارش درآورده و به نظر مخاطبان از این جهت، مانند آینهای است که شخصیت راوی را همان طور که هست، نمایان میکند.
غفاریحسینی به مخاطبان کتاب اشاره میکند و ادامه میدهد: «مخاطب این کتاب، علاقهمندان به تاریخ شفاهی ایران، از دهه۳۰ تا دهه۹۰ هستند. این کتاب مختص خاطرات دفاع مقدس نیست، هر چند خاطرات آن دوران، پررنگ و تأثیرگذار است.»
سختیهای رسیدن به «رستگاری»
غفارحسینی از سختیهای خلق چنین آثاری در عرصه دفاع مقدس هم میگوید: «نگارش چنین کتابهایی سختیهای خودش را دارد. مطالعه فراوان و تسلط بر تاریخ معاصر از پیشنیازهای این کار است. همچنین راستیآزمایی، تحقیق و پژوهش و نگارش متنی جذاب، ساده و در عین حال مستند به سختیهای کار میافزاید.»
یک عمر مجاهدت
به جرئت میتوان گفت که پرستاران در دوران دفاع مقدس با ازخودگذشتگی و ایثار مثالزدنی خود، نقشآفرینی کردند. آنها در آن دوره باید نقش روانشناس، جامعهشناس، روانکاو، مشاور و مربی را در آن شرایط ایفا میکردند، بنابراین کار پرستاران تنها پرستاری و درمان مجروحان نبود بلکه آنها هم سنگ صبور رزمندگان و هم در برههای از تاریخ جنگ تحمیلی که امکان اهدای خون به مجروحان و آسیبدیدگان وجود نداشت، این وظیفه را هم بر عهده میگرفتند و پیشقدم میشدند. دکتر رستگاری نیز از همین دست پرستارانی است که همه وجودش را وقف جبهه و مجروهان جنگ کرده بود. با اینکه او پرستار بود و به عنوان نیروی پرستار اعزام شده بود، اما همه او را به عنوان دکتر میشناختند. این کتاب روایت یک عمر مجاهدت دکتر بهزاد رستگاری را پرستاری که مجاهدتهایش از دوران دفاع مقدس آغاز شده و تا ایام دفاع از سلامت ادامه داشته با قلمی روان و ساده به تصویر کشیده است.
آثار فاخر نویسنده
از دیگر آثار خانم غفارحسینی میتوان به آثاری، چون «در محضر آفتاب» روایتهایی کوتاه از زندگی امام صادق (ع) که این کتاب جلد هشتم از مجموعه چهارده خورشید و یک آفتاب است، «حرفهایت را بلند بگو» داستان بلند درباره منطقه گیلان غرب در دفاع مقدس،
«آن یک نفر» روایتهایی از زندگی سردار شهید رضا امانی، به جای مهتاب، روایتی داستانی از زندگی سردار شهید رضا مجیدی، روایتهایی از زندگی آخوند کاشی و پرخو اشاره کرد. این نویسنده کتاب روایتهایی کوتاه از بیبی مریم بختیاری را هم در دست انتشار دارد.
Leave a comment